با داغتر شدن تب بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال و افزایش ارزش آنها در بازارهای مالی، شاید شما هم به فکر استخراج بیتکوین افتادهاید. با در نظر گرفتن سودآوری استخراج ارزهای دیجیتال حتما سؤالهای در ذهن شما شکل میگیرد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به فرایند استخراج بیتکوین به طور مفصل بپردازیم.
بیت کوین چیست؟
بیتکوین معروفترین و ارزشمندترین ارز دیجیتال است که با نماد BTC شناخته میشود. هر واحد بیتکوین از واحدهای کوچکتری به نام ساتوشی تشکیل شده و به عبارت دیگر هر بیتکوین معادل صد میلیون ساتوشی است. این ارز دیجیتال در سال 2009 به عنوان اولین ارز دیجیتال پا به دنیای بازارهای مالی و اقتصاد گذاشت. بیتکوین کار خود را با 0.003 دلار شروع کرد و حال در زمان نگارش این مقاله در محدوده قیمتی 19000 دلار در بازار جهانی معامله میشود.
استخراج بیت کوین چگونه است؟
بیتکوین بر بستر بلاکچین طراحی و اجرا شده است و برای تایید تراکنشهای این ارز، شبکه بیتکوین نیاز به تعدادی پردازشگر دارد. از طرفی دیگر هرچه تعداد پردازشگرهای شبکه بیشتر باشد، امنیت آن شبکه نیز بیشتر است.
حال به سراغ بحث استخراج میرویم. فرایند استخراج بیتکوین و یا به اصطلاح ماینینگ، به معنای در اختیار گذاشتن پردازشگر شما برای شبکه بیتکوین به جهت تایید تراکنشها و افزایش امنیت شبکه است. این پردازشگرها میتوانند لپتاپ شخصی، تلفن هوشمند، کامپیوترهای خانگی و یا دستگاههای استخراج (ماینرها) باشند.
پردازشگرها به صورت رایگان در شبکه کار نخواهند کرد و بابت فرایند تایید تراکنشها، به آنها از طرف شبکه پاداش استخراج داده میشود. پاداش استخراج در اصل همان بیتکوین است و هرچه پردازشگر شما قدرتمندتر باشد و یا زمان بیشتری در اختیار شبکه باشد، مقدار بیتکوین دریافتی توسط آن نیز بیشتر میشود.
برای استخراج بیت کوین به چه وسایلی نیاز است؟
برای استخراج بیتکوین به یک دستگاه پردازشگر، برق، اینترنت و سیستم خنک کننده نیاز است. نکته قابل توجه در فرایند استخراج این است که هرچه قدرت پردازش یک ماینر قویتر باشد معادلات بیشتری را حل نموده و کمک بیشتری به شبکه میکند پس پاداش بیشتری نسبت به سایرین دریافت خواهد کرد ولی میزان سرعت اینترنت تاثیری در مقدار پاداش ندارد.
استخرهای استخراج چگونه به وجود میآیند؟
به دلیل اینکه تعداد زیادی پردازشگر در جهان مشغول به انجام فرایند استخراج میباشند، استخراجکنندگان عموما برای افزایش توان دستگاههای خود و افزایش پاداش استخراج، تصمیم به اجماع دستگاههای خود در یک محل و اشتراک توان پردازشگرهای خود با یکدیگر گرفته که به آن محل، استخرهای استخراج گفته میشود.
چقدر زمان برای استخراج یک بیتکوین نیاز است؟
زمان تولید هر بلاک در شبکه بیتکوین حدود 10 دقیقه است و پس از تولید این واحد، در میان پردازشگرها تقسیم خواهد شد به همین دلیل نمیتوان زمان دقیقی جهت به دست آوردن یک بیتکوین برای هر پردازشگر در نظر گرفت زیرا توان پردازشگرها با یکدیگر تفاوت دارد و در نتیجه پاداش هر پردازشگر نیز متفاوت میباشد.
آیا استخراج بیتکوین بهصرفه است؟
برای پاسخ به این سوال باید چهار نکته اساسی را بررسی کنیم:
- هزینه برق مصرفی
هزینه برق در کشورها و نقاط مختلف جهان با یکدیگر متفاوت بوده و محاسبه صرفه اقتصادی درآمد بیتکوین در قبال هزینه برق، بر عهده هر فرد متناسب با مکان و زمان استفاده از پردازشگر است.
- سختی شبکه
سختی شبکه در واقع متغیری در فرایند استخراج بیتکوین است که نمیگذارد تولید هر بلاک کمتر از 10 دقیقه زمان ببرد. میزان سختی شبکه بیتکوین حدودا هر دو هفته تغییر پیدا میکند تا با افزایش پردازشگرهای قویتر و جدید، سرعت استخراج بیتکوین کنترل شود.
- دسترسی و قیمت پردازشگرها
روزانه پردازشگرهای قدرتمندتر و بهروزتری در جهان تولید و استفاده میشوند. قیمت این پردازشگرها بر اساس توان و بازدهی متفاوت است و این قیمت تا حدود 6 هزار یورو نیز مشاهده شده است.
- رقابت
به دلیل تنوع در پردازشگرها و قیمت بالای پردازشگرهای قدرتمند مطمئنا هر شخصی قادر به استفاده از آنها نیست و قطعا افراد دارای پردازشگر ضعیفتر در رقابت با پردازشگرهای بزرگتر و بهروزتر، پاداش کمتری برای استخراج دریافت میکند.
حال با توجه به این 4 مورد، به نظر شما استخراج بیتکوین در موقعیت و شرایط کنونی بهصرفه است یا خیر؟
استخراج بیتکوین قانونی است یا غیرقانونی؟
در 13 مرداد 98 قانون استخراج بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال در هیئت دولت تصویب گردید. بر طبق این مصوبه دولت فرایند استخراج را قانونی دانست ولی استخراجکنندگان ملزم به دریافت مجوز برای پردازشگرهای خود از وزارت صنعت، معدن و تجارت شدند. همچنین استفاده پردازشگرها از برق خانگی، تجاری، صنعتی و کشاورزی ممنوع میباشد و استخراجکنندگان باید از وزارت نیرو تعرفه برق صادراتی دریافت نمایند.
از طرفی دیگر بسیاری از دستگاههای استخراج (ماینرها) از طرف گمرک برچسب قاچاق خورده و مقامات قضایی میتوانند آنها را ضبط کنند. برای رفع این مشکل میبایست هر دستگاه در اداره گمرک ثبت شده و تعرفه ورود به کشور به صورت رسمی پرداخت شود.
سخن آخر
هنوز با گذشت یک سال از وضع قانون استخراج ارزهای دیجیتال در کشور و تلاش فعالان این حوزه، هنوز بحرانهای گوناگونی جهت استخراج تا این زمان (آذر 99) وجود دارد که انجمنهای بلاکچین و ارز دیجیتال در پی رفع آنها میباشند. همچنین به دلیل وجود این بحرانها و شرایط کنونی و کلاهبرداران بیشمار در این حوزه، پیشنهاد میشود بدون مشاوره با کارشناسان رسمی و با تجربه در این صنعت اقدامی جهت خرید دستگاههای استخراج کننده و ورود به این حوزه نکنید.
کارشناسان مجموعه سیتکس به پشتوانه تجربه 20 ساله خود در حوزه فناوری اطلاعات و بلاکچین، آماده مشاوره و راهنمایی بهطور کاملا رایگان در این صنعت به هموطنان میباشند.