اتریوم یک پلتفرم متنباز جهانی برای برنامههای غیرمتمرکز است. در این پلتفرم میتوان کدی را برای کنترل مقادیر دیجیتال توسعه داد. به عبارت دیگر با استفاده از بستر اتریوم، میتوان اجرای دقیق برنامههایی را کنترل نمود که توسط برنامهنویسان برنامهریزی شدهاند.
اگر بخواهیم با یک تعریف ساده به معرفی اتریوم بپردازیم، میتوان گفت اتریوم یک زیرساخت مبتنی بر بلاکچین است که با استفاده از آن کدهای برنامهنویسی شده اجرا میشوند.
اتریوم یک ابزار غیرمتمرکز است. با کمک این ابزار غیرمتمرکز میتوان به سازماندهی کارهایی پرداخت که تحت کنترل هیچ شخص یا نهاد مشخصی نیستند. در واقع همه افراد میتوانند مالک آن بوده و در کنترلش نقش داشته باشند.
بیت کوین اولین پول دیجیتالی بود که به صورت غیرمتمرکز ارائه شد. در شبکه این ارز دیجیتال کلیه اطلاعات مربوط به تراکنشها بر روی تمام رایانههای شبکه توزیع میشود. اتریوم با حفظ این ویژگی اقدام به ارائه شبکهای نمود که علاوه بر توزیع تراکنشها، اجرای غیرمتمرکز کدهای برنامهها که در قالب قرارداد هوشمند هستند را نیز به صورت غیرمتمرکز سازماندهی کنند.
وایتپیپر یا سفیدنامه این پروژه در سال 2013 منتشر شد و در سال 2015 میلادی به طور رسمی اتریوم آغاز به کار نمود.
چه کسی اتریوم را اختراع کرد؟ ویتالیک بوترین کیست؟
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) خالق اتریوم است. در حال حاضر اتریوم دومین ارز دیجیتال با ارزش پس از بیتکوین در بازار میباشد. ارتباط بوترین با دنیای ارزهای دیجیتال از سال 2011 با نگارش مقالات مجله بیتکوین، و بررسی خرید و فروش بیتکوین آغاز شد. بوترین در حال حاضر به عنوان یکی از نابغههای دنیای شناخته میشود. او متولد سال 1994 در مسکو است. دوران کودکی ویتالیک تا 6 سالگی در روسیه گذشت، سپس والدین او برای کسب فرصتهای شغلی مناسبتر راهی کانادا شدند.
ویتالیک بوترین در ریاضیات و برنامهنویسی از همان ابتدا استعداد ویژهای داشت. او توانست اتریوم را در 19 سالگی توسعه دهد.
اتریوم علاوه بر دارا بودن خاصیت توزیع تراکنشهایی که در بیتکوین بود ویژگی دیگری به پروژه خود افزود که موجب گسترش و جلب علاقمندان بسیاری به آن شد. این ویژگی چیزی نبود جز قابلیت تعریف قراردادهای هوشمند.
قرارداد هوشمند چیست؟
قراردادهای هوشمند در ظاهر مشابه قراردادهای معمولی هستند که در خود بندها و مادههای گوناگونی را جای دادهاند. تفاوتی که این دو نوع قرارداد با هم دارند در نوع اجرای بندهای آن است. بر خلاف قراردادهای سنتی که نیاز به وجود واسطه در آنها خودنمایی میکند، قراردادهای هوشمند به صورت خودکار اجرا شده و وابستگی به واسطهها را از بین میبرند. در نتیجه مانع از اعمال هزینههای سربار میشوند. تنوع موجود در قراردادهای هوشمند به حدی زیاد است که کاربران بسته به نوع نیاز خود میتوانند یکی از آنها را انتخاب کرده و بخشی از آن را برای شخصیسازی تغییر دهند.
قابلیت منحصربهفرد قراردادهای هوشمند که موجب کاربردی شدن آن میشود امنیت و سرعت بالای آنها است.
پس از اجرای یک قرارداد هوشمند بر روی شبکه بلاکچین دیگر حتی فرد توسعهدهنده نیز امکان متوقف ساختن آن را نخواهد داشت.
با قرار گرفتن قرارداد هوشمند در شبکه، اطلاعات مربوط به آن، به تمام رایانههای متصل ارسال میشود. به این ترتیب هرگونه امکان تغییر و یا از حذف جزئیات آن از بین میرود.
اتر چیست؟
اتر (Ether) که با نماد اختصاری ETH نشان داده میشود ارز دیجیتال شبکه اتریوم است. اگرچه که این ارز دیجیتال نام اتر را برای خود برگزیده است اما در جامعه ارزهای دیجیتال همچنان با نام اتریوم شناخته میشود.
مقایسه بیت کوین و اتریوم
ساتوشی ناکاموتو هدف اصلی که برای ارائه بیتکوین متصور شده بود ارائه پول دیجیتالی غیرمتمرکز بوده، اما ویتالیک بوترین آرمان خود را از ارائه اتریوم تمرکززدایی در همه چیز بیان داشته است. تعداد بیتکوینهای قابل عرضه در مجموع 21 میلیون واحد است اما اتریوم یک ارز بدون محدودیت از نظر تعدادی است.
پروتکل اجماع برای هر دو اثبات انجام کار است اما اتریوم در حال حرکت به سوی اثبات سهام میباشد. زمان مورد نیاز برای هر بلاک در شبکه بیتکوین 10 دقیقه است اما در اتریوم با سرعتی بسیار بالاتر برابر 14 ثانیه است.
سرعت تراکنشها نیز در شبکه بیتکوین حداکثر 7 تراکنش در ثانیه است، در حالی که در اتریوم 16 تراکنش در ثانیه قابل انجام است.
استخراج اتریوم
یکی از رایجترین روشهای اجماع، اثبات کار (Proof of Work) یا همان ماینینگ است. با کمک این الگوریتم فرآیند ایجاد بلاک یک فرآیند رقابتی است. بدین معنا که هرکس دارای قدرت پردازش سختافزاری بیشتری باشد با سرعت بالاتری میتواند معادلات بلاک را حل کند و پاداش متناظر با آن را دریافت نماید. پاداش متناظر در شبکه اتریوم ارز دیجیتال اتر بوده و در شبکه بیتکوین ارز دیجیتال بیتکوین است. به عنوان یک جمعبندی میتوان گفت تعداد زیادی نود که ما به آنها ماینر میگوییم قدرت پردازش خود را به شبکه اختصاص دادهاند و برآیند قدرت آنها تبدیل به یک ابررایانه شده است؛ حال اگر شخصی بخواهد به چنین شبکهای حمله کند باید قدرت پردازشی معادل بیش از نیمی از نودها را داشته باشد که در چنین شبکه وسیعی نه امکانپذیر است و نه صرفه اقتصادی دارد.
اتر را بیشتر بشناسیم
اگر به سایت کوینمارکتکپ، به عنوان معتبرترین منبع رتبهبندی ارزهای دیجیتال، سر بزنید به ترتیب میتوانید بر اساس ارزش بازار، ارزهای گوناگون را مشاهده نمایید. در این لیست اتر پس از بیتکوین جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. همانگونه که قبلتر گفته شد بر خلاف بیتکوین تعداد اترهای موجود نامحدود است و در حال حاضر چیزی در حدود 112 میلیون واحد از آن استخراج شده است.
برای خرید و فروش اتریوم کافی است به صرافیهای ارز دیجیتال مراجعه نموده و پس از ثبت نام و احراز هویت به راحتی به معامله آنها بپردازید. قیمت اترهای موجود در صرافیها مانند قیمت بیتکوین توسط عرضه و تقاضا تعیین میگردد. یعنی در صورتی که نیاز و خواست این ارز دیجیتال افزایش یابد قیمت آن رشد میکند و در صورتی که فروش و عرضه آنها افزایش یابد قیمت آن ریزش میکند.
با توجه به گسترش قوانین FATF به جامعه ارزهای دیجیتال و احتمال پیادهسازی آنها در صرافیهای ارز دیجیتال، بهتر است کاربران ایرانی به سراغ صرافیهای داخلی بروند. چرا که فرآیند احراز هویت در این صرافیها بر اساس اطلاعات واقعی کاربران است و احتمال بلاک شدن آنها وجود ندارد. پیشنهاد ما به شما به عنوان یک صرافی امن و بهروز اکسچنج سیتکس است. به این لینک (https://citex.ir) بروید تا به معامله اتریوم و سایر ارزهای مورد نظر خود بپردازید.