سولانا و اولین کیف پول مقاوم در برابر محاسبات کوانتومی : توسعهدهندگان سولانا یک «کیف پول مقاوم در برابر محاسبات کوانتومی» با نام Solana Winternitz Vaultطراحی کردهاند تا از داراییهای کاربران در برابر تهدیدات احتمالی ناشی از کامپیوترهای کوانتومی محافظت کنند.
دین لیتل (Dean Little)، محقق رمزنگاری و مدیر ارشد علمی Zeus Network، در پستی در گیتهاب در تاریخ ۳ ژانویه توضیح داد که این ویژگی از طریق یک سیستم امضای هش پیچیده که با هر تراکنش، کلیدهای جدیدی تولید میکند، اجرا میشود.
تولید کلیدهای خصوصی جدید برای هر تراکنش موجب میشود که کامپیوترهای کوانتومی نتوانند به راحتی یک حمله هماهنگ علیه مجموعه کلیدهای عمومی انجام دهند. در این فرایند، کلیدهای عمومی در هر تراکنش امضا شده و در معرض دید قرار میگیرند. بنابراین، این سیستم جدید، خطرات را بهطور قابل توجهی کاهش میدهد.
استفاده اختیاری از ویژگی کیف پول مقاوم در برابر محاسبات کوانتومی
این ویژگی بهعنوان یک افزوده اختیاری ارائه شده و یک ارتقای امنیتی گسترده نیست. در واقع، کاربران سولانا باید بهصورت دستی، ذخیره داراییهای خود را در کیف پولهای Winternitz انتخاب کنند تا از این ویژگی بهرهمند شوند. در غیر این صورت، داراییهای آنها در کیف پولهای معمولی سولانا که این سطح از امنیت کوانتومی را ارائه نمیدهند، ذخیره خواهد شد.
نحوه عملکرد کیف پول Winternitz
در این بخش شما را با نحوه عملکرد کیف پول Winternitz آشنا خواهیم کرد.
- تولید کلید: ابتدا یک جفت کلید Winternitz ایجاد شده و ریشه مرکل Keccak256 برای کلید عمومی محاسبه میشود.
- ایجاد کیف پول دو بخشی: یک کیف پول دو بخشی شامل حساب تقسیم (Split Account) و حساب بازپرداخت (Refund Account) ایجاد میشود.
منظور از حساب تقسیم این است که این حساب بهطور موقت برای انتقال و مدیریت داراییها استفاده میشود اما حساب بازپرداخت، حسابی است که پس از تکمیل هر تراکنش، موجودی باقیمانده به آن منتقل میشود تا از خطرات احتمالی ناشی از اشتباهات یا حملات جلوگیری شود.
- امضای تراکنش: کاربر یک امضای Winternitz برای پیامی شامل مقدار لامپورتها (کوچکترین واحد ارز دیجیتال بومی سولانا) که قصد انتقال آنها را دارد، تولید میکند.
- انتقال و بسته شدن کیف پول: پس از انجام انتقال، هرگونه موجودی باقیمانده به حساب بازپرداخت منتقل شده و کیف پول بسته میشود.
اهمیت مقاومت در برابر محاسبات کوانتومی
این پیشرفت برای سرمایهگذارانی که نگران تهدیدات کامپیوترهای کوانتومی هستند، امیدبخش است. بسیاری متخصصین این حوزه معتقدند که سیستمهای رمزنگاریشده کنونی ممکن است در آینده در برابر این فناوری قدرتمند آسیبپذیر شوند.
فرد کروگر (Fred Krueger)، سرمایهگذار بیت کوین در تاریخ ۲۰ دسامبر در پستی در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) ادعا کرد که سولانا اولین قربانی محاسبات کوانتومی خواهد بود. دین لیتل به شوخی در پاسخ به ادعای کروگر نوشت: «این پیشرفت نشاندهنده تلاش سولانا برای مقابله با این چالشها است.»
از طرف دیگر، بخشی از نقشه راه فنی اتریوم شامل پیادهسازی راهحلهای مقاوم در برابر کوانتوم است، با این حال، بنیانگذار اتریوم، ویتالیک بوترین، اطمینان دارد که محاسبات کوانتومی حداقل تا ده سال آینده، تهدید واقعی برای داراییهای کریپتویی نخواهد بود.
بوترین در اکتبر گفت: حتی اگر کامپیوترهای کوانتومی واقعی به وجود آیند، قطعاً روزی که افراد معمولی کامپیوترهای کوانتومی را در لپتاپ یا گوشیهای خود داشته باشند، دهها سال بعد از روزی است که مؤسسات قدرتمند، کامپیوتری برای شکستن رمزنگاری ابداع میکنند.
جمعبندی
سولانا با معرفی کیف پول مقاوم در برابر کوانتوم Winternitz Vault گام مهمی در جهت افزایش امنیت شبکه خود برداشته است. این ویژگی بهطور اختیاری برای کاربران در دسترس است و امکان محافظت از داراییهای دیجیتال در برابر تهدیدات ناشی از کامپیوترهای کوانتومی را فراهم میکند. سولانا با استفاده از سیستم امضای پیچیده و تولید کلیدهای جدید برای هر تراکنش، توانسته آسیبپذیریهای موجود در سیستمهای کنونی را کاهش دهد. این اقدام بهویژه برای سرمایهگذاران و کاربرانی که نگران خطرات فناوریهای نوین هستند، اطمینانبخش بوده و نشاندهنده توانمندی این شبکه در مقابله با چالشهای آینده است.