چهارمین هاوینگ بیت کوین (BTC) در اواخر این ماه رخ دهد؛ اما عوامل مختلفی هستند که این رویداد مهم ارز دیجیتال را از رخدادهای قبلی متمایز میکنند. هاوینگ معمولاً پس از استخراج ۲۱۰۰۰۰ بیت کوین و تقریباً هر چهار سال یکبار اتفاق میافتد.
انتظار میرود تاریخ هاوینگ ۲۰۲۴ بین ۱۹ تا ۲۰ آوریل انجام شود؛ اما شواهدی وجود دارد که نشاندهنده تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبلی است. در این مقاله از سیتکس قصد داریم «۴ تفاوت کلیدی هاوینگ ۲۰۲۴» را با هاوینگهای قبلی بیت کوین بررسی کنیم.
۴ تفاوت کلیدی هاوینگ ۲۰۲۴ با رویدادهای قبلی
تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبلی را میتوان از ۴ جهت بررسی کرد. در ادامه این ۴ تفاوت اساسی را توضیح میدهیم.
متفاوت بودن قیمت معامله بیت کوین قبل از هاوینگ
ارزش بیت کوین برای اولین بار است که پیش از فرارسیدن زمان هاوینگ، به بالاترین حد خود رسیده است. تحلیلگران در کوینبیس (Coinbase) در مقاله: «Coinbase Monthly Outlook: Bitcoin Halvings – Supply, Demand and Statistics» هشدار میدهند که بازار ممکن است بدون در نظر گرفتن شرایط گستردهتر، به نوسان قیمت در حوالی این رویداد واکنش نشان دهد.
در گزارش آمده است که عملکرد بیت کوین در رویدادهای هاوینگ قبلی احتمالا وابسته به زمینه بوده است. این احتمال توضیح میدهد که چرا روند قیمت در چرخههای مختلف بسیار متفاوت بودهاند و تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبل در چیست.
به عنوان مثال، کارشناسان بخشی از رشد ۴۵ درصدی قبل از هاوینگ دوم در ژوئیه ۲۰۱۶ را مربوط به عدم قطعیت برگزیت (Brexit) (رویدادی که در آن انگلستان از اتحادیه اروپا جدا شد) میدانند. همچنین افزایش ۷۳ درصدی پیش از سومین هاوینگ در مه ۲۰۲۰ را هم به رونق عرضه اولیه سکه (ICO) در دوران همهگیری کرونا نسبت میدهند.
بیشتر بدانید: هاوینگ بیت کوین چیست
افزایش سریع تقاضا توسط ETFهای بیتکوین اسپات
به گفته کوین بیس، صندوقهای قابل معامله در بورس بیت کوین (ETF) پویایی بازار آن را به طور اساسی تغییر دادهاند. این صندوقها در زمان هاوینگ قبلی وجود نداشتند و اکنون زمینهساز تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبل شدهاند. محصولاتی که از ژانویه تجارت را آغاز کردند، شاهد جریانات بسیار بزرگی بودند که باعث افزایش تقاضا و به تبع آن، بالا رفتن قیمت بیتکوین شد.
در این گزارش آمده است که تأیید ETFهای بیتکوین در ایالات متحده میتواند به طور قابل توجهی دینامیکهای عرضه و تقاضای بیتکوین را تغییر دهد؛ زیرا جریان ورودی حدود ۵-۷ برابر واحدهای روزانه جدید بیتکوین است.
حال نقش این موضوع در تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبل چیست؟
در یک سناریوی فرضی، اگر عرضه تنها از بیتکوینهای تازه تولید شده تامین میشد و بیتکوینهای موجود برای معامله وجود نداشتند، ادعای زیر از کوینبیس صادق خواهد بود:
«اگر فرض کنیم که نرخ ورودیهای جدید به ETFهای مستقر در ایالات متحده از ۶ میلیارد دلار در فوریه به یک وضعیت ثابت حدود ۱ میلیارد دلار ورودی خالص در ماه کاهش یابد، نشان میدهد که با توجه به حدود ۱۳/۵ هزار بیتکوین استخراجشده در ماه (پس از هاوینگ)، قیمت تعادلی بیتکوین باید نزدیک به حدود ۷۴٬۰۰۰ دلار باشد».
کمتر شدن تعداد بیت کوین برای معامله
کوینبیس ادعا میکند که بیت کوین موجود برای معامله (یعنی تفاوت بین عرضه در گردش و عرضه غیرنقد) از اوایل سال ۲۰۲۰ در حال کاهش بوده است که یک تغییر عمده نسبت به چرخههای قبلی محسوب میشود.
به طور معمول، عرضه غیر نقدی را به کیف پولهای گمشده و کلیدهای فراموششده نسبت میدهند. با این حال تحلیلگران کوینبیس اشاره کردند که سطح عرضه بیتکوین موجود در چهار سال گذشته روند کاهشی داشته است و این یک انحراف از چرخههای هاوینگ قبلی محسوب میشود.
این موضوع، لزوماً مورد نامناسبی برای بیت کوین نیست؛ زیرا میتواند به معنای سرمایهگذارانی باشد که موقعیتهای بلندمدت داشته و تمایل کمتری به فروش با تغییرات کوتاهمدت قیمت دارند.
رویداد هاوینگ با بیش از ۱۹ میلیون دلار بیت کوین در گردش و سقف عرضه آن به ۲۱ میلیون دلار، استخراج را سختتر کرده و انگیزه ماینرها را به نصف کاهش میدهد.
عدم اطمینان از تصمیم فدرال رزرو در زمینه نرخ بانکی
یکی دیگر از عوامل کلیدی که در تفاوت هاوینگ چهارم با رویدادهای قبل باید در نظر گرفت، عدم اطمینان در مورد کاهش نرخ های معیار فدرال رزرو توسط فدرال رزرو ایالات متحده است.
فرضیه اصلی این است که اگر فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش دهد؛ بازدهی خزانهداری ایالات متحده تضعیف شده و در نتیجه داراییهای پرریسکتر مانند ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاران جذابتر خواهند شد. با این حال، دادههای غیر منتظره اقتصادی قوی در چند هفته گذشته بحث کاهش نرخ بهره را سر زبانها انداخته است.
کاهش زود هنگام میتواند تورم را احیا کند؛ اما بالا نگه داشتن نرخها برای مدت طولانی، اقتصاد را به آستانه رکود سوق خواهد داد. سایر بانکهای مرکزی در سراسر جهان، پیش از این تغییر موضع سیاست پولی خود را آغاز کردهاند.
گری اسکیل (Grayscale)، مدیر دارایی دیجیتال در گزارش جدید خود گفته است که اشتیاق بانکهای مرکزی بزرگ برای کاهش نرخ بهره علیرغم رشد اقتصادی قوی، منجر به افزایش تورم بازار شده است. ریسک تورم بیشتر نیز میتواند به نوبه خود باعث تحریک تقاضا نسبت به خرید داراییهای باارزش جایگزین مانند طلای فیزیکی و بیت کوین شود.
به طور معمول، ماینرها بیت کوین را قبل از هاوینگ به فروش میرسانند تا بتوانند هزینههای عملیاتی مواردی مانند انرژی و تجهیزات استخراج را پوشش دهند. با این وجود، افزایش قیمت بیت کوین منجر به فروش کمتر آن توسط ماینرهایی شده است که تا ۱.۸ میلیون بیت کوین در ذخایر خود دارند.
کلام آخر
با توجه به این چهار مورد میتوان فهمید که هاوینگ بیت کوین ۲۰۲۴ با تمام رویدادهای قبلی فرق دارد. در نتیجه کار معاملهگران بسیار سخت خواهد شد؛ زیرا دقیقا نمیتوان گفت که رفتار این ارز دیجیتال، پس از هاوینگ چهارم چگونه خواهد بود. از این رو به کاربران توصیه میشود که با کلیک بر روی «مشاوره رایگان» و پر کردن مشخصات خود، از خدمات مشاوره کارشناسان برای سرمایهگذاری در حوزه ارز دیجیتال بهرهمند شوند.
منبع: اینوستوپدیا